Bashi

Shi folket:

Shi er en Bantu befolkning fra centralafika, der hovedsageligt er etableret I Bushi eller Bashi territoriet Syd-Kivu langt øst for Den Demokratiske Republik Congo, i følgende område/ kongeriger; Kabare, Ngweshe, Kaziba, Nindja , Lwindi,  Chinda, Luhwindja og Burhinyi.

Mad:

Bashien kan lide mælk”masanja”, honning, ugali ya mutama, bønner og kød af ko eller oksekød.

Ægteskab:

Mariage est scellé par la remise de la dot du marié à la famille de la mariée

Dot essentiellement en nature.  La famille de la fille demande des vaches qui peuvent ètre donnée en monnaie selon le cas.

Ægteskabet forsegles ved levering af brudgommens bryllupsgift til bruden

Prikker hovedsageligt in natur. Pigens familie anmoder om køer, der kan gives kontant efter behov.

Musik:

kasayi

Dans: Dansen hedder intore. Denne dans udføres med gestus til højre og venstre, som foregiver at kaste et spyd med et smil på læberne! Danseren tog på bare en lidt øj på sit lår, næsten nøgen og med nogle klokker bundet på benet. Med små spring prøver at vise livet og elegansen.

Mange med de ord, der synger om ære for de modige og stærke konger, høvdingerne.

Meget ofte synger de om menneskers historie, deres chef. Det er at give mod til de unge.

Dansen udføres til festligheder, teater, bryllup og andre kulturelle aktiviteter.

Religion: Det er ca 97% procent af bashi folkne der er kristne, i de 97% er der 23% der er Evangelisk. 2% af befolkningen har Etniske religioner, og det sidste procent, er alt andre religioner som de dyrker. 25% af befolkningen er protestanter, 49% er  romersk-katolske, 20% er selvstændige kristne og 6% er end anden slags kristen end den ”normale” kristendom

Sproget: Shi folket snakker både swahili og fransk, men swahili er en af de 4 nationale sprog, som tales i Congo. Fransk er et international sprog.  

Social organisation:

På det politisk plan grupperes bashi i adskillig 8 kongeriger. Disse kongeriger ledes af en Mwami. (De kendte Mwami). Udeover mwami som styre de enkelt kongeriger, består de enkel kongeriger også af ældsteråd og en parlement, som er med til støtte mwami i styring. For et bedste styring er de enkelte kongeriger opdelt ydere i grupper.

Økonomie (landbrug, opdræt):

Shi folket er hovedsagligt landmænd, Bushi området som er beliggende ved vulkanområder er et frugtbar jord og er beriget med dens klima. Derfor høster Bushi to gang årligt til hæfteafgrøder. I gennemsnit har hvert famillie en grøntsagshave, hvor de dyrker alle slags grøntsager, hvor det meste almindelig er Cassava.  Bushi dyrker hovedsagligt bønner, majs, dorghum, almindeligt kartofler og søde kartofler, yams osv.

Bashierne er hovedsagelige opdrættere af køer, geder, kyllinger, små husdy som kaniner. I de sidste årtier er der steget svineopdræt.

Kulturelt udtryk:

1 thought on “Bashi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *